Witam serdecznie wszystkich miłosników modelu 25 i wszystkich klubowiczow. Tydzien temu stałem sie posiadaczem tego pięknego auta. Miałem plan go doprowadzic do stanu idealnego, jednak plany sie troche niestety mi pozmieniały. Zmieniam miejsce zamieszkania i co za tym idzie potrzebuje oszczedniejszego środka transportu(do pracy bede miał 50km:(a renia swoje spali a gazu troche sie boje. Auto kupiłem za 2700zł i tyle chciałbym dostać. Jeśli ktoś jest zainteresowany uczciwie i szczerze odpowiem na wszystkie pytania dotyczące auta telefonicznie(mam ograniczony w tym miesiacu dostęp do internetu, mój numer 889202633.
Pozdrawiam
Najlepiej by było Kolego jakbyś wrzucił jakieś zdjęcia i dokładniejszy opis wyposażenia itd...!!
Renia w sumie tak dużo nie pali a gazu nie masz sie co bać
Tak to jest to auto co oglądał Witek w lubiniu. Ma kombinowane wnętrze,tzn inne tapicerki na drzwiach i fotele. Gadałem z witkiem na temat tego auta. Dowiedziałęm sie tez od klubowicza z łodzi ze gazu potrafi spalic nawet 20litrow no a ja niestety teraz potrzebuje oszczednego auta:( Co do samochodu to ma 4elektryczne szyby,lusterka,alufelgi,czarne skorzane fotele w elektryce oraz z pompowaniem(nie działa ustawianie pamieci fotela kierowcy),gadaczkę. tylna klapa domykana elektrycznie. stan blacharki b. ładny, potrzebuje nowych opon bo na tych sie nie da jezdzic(prawie slicki:), akumulator nie wiem ale po tygodniu stania padł(moze przez mrozy), gdzies cos dzwoni w tłumikach,wiec tez trzeba by sprawdzic. Poza tym to wszystko jest chyba ok. Szczerze panowie to nawet dobrze sie tym nie przejechałem, jestem teraz skoszarowany na kursie zawodowym a auto stoi w domu. Widuje je tylko jak dostaje 1-dniowa przepustke. Moge wam powiedziec ze zawieszenie jest super,ktos chyba je robił, w silniku widze tez ze wszystkie gumowe weze sa nowe, chłodnica tez ok.silnik widac tez ze nie myty a suchy.felgi ładne od wersji turbo.cholera podoba mi sie ten samochod i chciałbym go zrobic na cacy(nawet juz wziąłem 4000tys z kasy zapomogowej:)jednak teraz musze myslec o ekonomi,nie stac mnie na średnio ekonomiczne auto. poza tym tez nie ukrywam kupiłem auto sercem...a teraz obawiam sie jego wieku i mozliwych czestych awari.Powiedzcie mi panowie czy te auta potrafia byc niekłopotliwe w codziennej eksploatacji czy są raczej autkami dla młodych techników?:)interesuje się motoryzacja i w swoim czasie miałem wiele fajnych kultowych i oryginalnych aut ale nie jestem mechanikiem a potrzebuje auta ktore mnie nie bedzie zawodzic.Pozdrawiam
Ja się za bradzo na mechanice nie znam, jestem młodym kierowcą i w sumie odkąd jestem w klubie bardziej zaglądam pod maskę . Uważam, że R25 nie są awaryjne. Wiadomo coś może się stać bo to już ma ponad 20 lat, ale zauważ, że nie gnieje jak inne samochody, komfort jazdy jest cudowny i nigdy bym się nie przesiadł z Renault do aut niemieckich. Dlaczego ? Jak już pisałem jest wygodniejsze, ładniejsze i wogóle lepsze . Jeśli chodzi o części to są tańsze niż do VW (mój kolega ostatnio kupował uszczelkę pod głowicę do Toledo 1,9 D i zapłacił 85 zł a ja płaciłem 60 zł).
Co do spalania to bym się kłucił z tymi 20 litrami. Moja Renia teraz pali nie wiedząć czego bardzo mało (teraz pali około 10-11, a tak to mi pali około 13-15).
Uważam, że nie ma co sprzedawać tego auta tylko zabrać się do roboty i będzie super Niunia . Czekamy na Ciebie i Twoją Renie na zlotach
Jak raz porządnie zrobisz naprawę danego elementu to raczej nie ma prawa sie to szybko zepsuć.
Skorpion używan na codzień w mieście V6 w automacie i nie pamiętam żeby cokolwiek poważnego musiał robić a jeździ już kilka lat. Była awaria automatu ale Ciebie to nie dotyczy , była tez awaria termostatu który sie zaciął ale to są rzeczy ktore zdarzają sie w każdym samochodzie. Pozostałe naprawy to rzeczy czysto eksploatacyjne czyli klocki tarcze jakieś swożnie itd. Oczywiście trwałość napraw zależy od użytych częsci i od wykonawcy naprawy, bo pseudo fachowców jest jak grzybów po deszczu.
Nie wiem kto z Łodzi Ci powiedział na temat spalania V6 bo jakoś nie kojarzę nikogo kto używa tam R25V6 z silnikiem Z7W na codzień.
Na trasie V6 pali poniżej 10 litrów PB, m mieście może dojść do 14-16 litrów . Jeśłi chodzi o gaz to przy dobrze założonej instalacji i prawidłowo eksploatowanej , samochód pali 12-13 litrów na trasie przy predkościach ok. 120 km/h . W mieście potrafi spalić do 18 litrów.
Dane te dotyczą aut z AUTOMATEM co jest ważne bo ze skrzynią manualną auto będzie palić mniej ( zmiana biegów przy niższych obrotach silnika ). Oczywiście wszystko zalezy od stylu jazdy , bo jak będziesz kręcił na każdym biegu do 3-4 tyś obrotów to bedziepalił jak smok. Automat zmienia biegi przy normalnej jeździe przy 2500 obr. W manualu można te biegbi zmieniać dużo wczesniej co znacznie wpływa na spalanie.
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Łukasz napisałeś że masz 4000zł na doprawadzenie auta do pełnej świetności. To nie zastanawiaj się tylko montuj gaz /około 2000zł / i nie będziesz żałował tej decyzji.
Nie przypominam sobie aby jakiś klubowicz z Łodzi jeździł V6 z gazem. V6 automat miał jedynie Grzybek ,ale nie miał zamontowanego LPG. Tak ,że nie wiem na jakiej podstawie ktoś Ciebie Łukasz wprowadza w błąd ,jak napisał wyżej Maciek .
Grzybek drugą V6 - tą TX miał z gazem. Ale to już dawno było. Jeździ nią teraz walther_ppk. Jeździ jeszcze jedna V6 z gazem po Łodzi - w zeszłym roku gaz był montowany w firmie "Na Gaz" - ale starszy Pan nie jest zarejestrowany na naszym forum.
Panowie...namówiliście mnie:)Myślałem wycofać pieniądze i kupić coś "rozsądnego",jednak zaryzykuje i zainwestuje w auto pieniądze,mam nadzieje ze będzie to dobra decyzja. Zacznę jutro od rejestracji i może jak zdąże kompletu nowych opon, umówię się tez na sprawdzenie tłumików. No i tez zobaczę co z tym akumulatorem. Zawieszonko też do pewności sprawdzę. silnik ma 280000 na liczniku,oczywiście nic nie wiem na pewno. Ile te silniki kręcą tak zazwyczaj? Aha słychać tez trochę zawory, nie wiem czy ten typ tak ma? Poza tym już czekam jak puści ten upier... mróż i zajmę się polerką tej 4,7metrowej kwintesencji francuskiego szyku:)
W momencie po uruchomieniu silnika chodzi troszeczkę głośniej, sprawia wrażenie jakby pukały zawory .Jednak po przejechaniu kilku km silnik cichnie. Ja tak przy swoim mam. Zawory były ustawiane i mimo tego ,takie zjawisko występuje .
Co do instalacji gazu, jeżeli się na nią zdecydujesz ,popatrz na zdjęcia jak to powinno wyglądać .Powinny być na forum ,po tym jak Maciek mi zakładał LPG.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum