Wysłany: 2010-03-04, 12:47 kupie wał korbowy. do silnika 2458 cm3 v6 turbo
Kupilem limuzynke jakis rok temu. udalo mi się ją wyremontowac. Niestety podczas pierszej proby predkosci(udalo sie przekroczyc 200/h) przerwał się przewod od chlodnicy co w konsekwencji doprowadziło do przegrzania i uszkodzenia korbowodu. Szukam spoobu naprawienia auta, ale bardzo ciezko dostac ten element ze wzgledu na mala popularnosc tego konkretnego egzemplarza. Jesli nie uda mi sie kupic walu albo silnika w rozsadnej cenie bede zmuszony sprzedac auto, czego chacialbym uniknac.
Jedź jedź Marcin, bo wału do tego silnika to raczej nie da się kupić na wolnym rynku. Auto jak nic będzie szukać nowego domu, ale ja tu i tak co innego czuję
Tak ta Renia jest na allegro. Walu szukam juz jakies pol roku, a ten post to tak dla pewnosci ze nigdzie w Polsce sie takiego nie dostanie. Zdania wcale nie zmieniam, bo aukcja caly czas istnieje. wszystich chetnych zapraszam do obejrzenia samochodu. Im wiecej was bedzie chcialo kupic tym drozej go sprzedam.
Tombog napisał/a:
Jedź jedź Marcin, bo wału do tego silnika to raczej nie da się kupić na wolnym rynku. Auto jak nic będzie szukać nowego domu, ale ja tu i tak co innego czuję
Tombog, moze podzielisz sie informacjami co takiego czujesz, moze inni tez chcieliby to poczuc. A skoro walu sie nie dostanie to autko raczej porozrzucane trafi do wielu wlasciecieli. Bo Marcinn zapewne chce je kupic dla części
Znam pewną historię na prawdę zaawansowanych poszukiwań wału do takiego silnika mniej więcej przez 3 lata. W końcu cała renia skończyła w czynnikach pierwszych, a ładna była, ładna .
A taki silnik razem z walem, pomijajac fakt ze jego koszt zbiżylby sie do ceny pozostalych czesci razem wzietych, rowniez nie jest latwo dostac (ja przynajmniej nie znalazlem).
Faktycznie zwracam honor. chodzilo mi bardziej o ludzi dla ktorych robiles zdjecia. A odratowac ja moze nowy silnik, ktory rownie ciezko dostac jak sam wal. Pewnie mozna sie bawic z wstawianiem innych napedow, ale to sie wiaze z przeprogramowaniem komputera
Tak tylko cała fajność tego samochodu to właśnie silnik V6 T.
Stoi u nas złota Ph1 V6 klima full elektryka , szyber , i co najwaźniejsze na chodzie . Wszystko sprawne. Stoi już kilka lat i czeka na rozebranie.
Gdyby to była V6T to nie stała by i nie czekała .
Bardzo zbliżony konstrukcyjnie jest silnik 2,7 V6 . Ten sam korpus, takie same głowice . Podejrzewamże wał może być też taki sam. Niestety mamy dwa takie silniki ale w całości i nie mam możłiwości zrobienia pomiarów.
Jest on jednak łatwiej dostępny choć też bardzo rzadki . Wychodził tylko w Ph1.
_________________ Nie sztuka być królem. Sztuką jest być dobrym królem.
Co do wału.
W Łodzi na PŁ była możliwość regeneracji takiego wału.
Jakieś 15 lat temu właściciele tirów oddawali wały do napawania i ulepszaia (cyjanowanie czy pokrywanie azotkiem tytanu, dokładnie już nie pamiętam)
Wydział Mechniczny Instytut Materiałoznawstwa - chyba, trzeba by to ustalić.
Wiem że ludziska nawet nowe wały dawali do pokrycia bo chodziły wtedy o milion km więcej.
Spróbuj najpierw na Politechnice Częstochowskiej, może coś pomoże.
Powodzenia, autko na prawdę ładne i wypadałoby je zachować w takim stanie, no może dociągnąć do orginału - wtedy wartość i satysfakcja nieoceniona.
Powodzonka. Jak by co to mogę spróbować na PŁ odświerzyć ten kontakt.
Zabieg będzie na pewno kosztowny ale chyba warto.
Możesz pisać nowe tematy Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum